Bloc nou sau bloc vechi Care sunt avantajele fiecărui tip de apartament-1

Bloc nou sau bloc vechi? Care sunt avantajele fiecărui tip de apartament

Atunci când prospectezi piața în căutarea unui apartament, ai în general la dispoziție o ofertă diversificată. De la clădirile vechi, mai mult sau mai puțin consolidate, până la blocurile din ansambluri rezidențiale, există variante pentru toate gusturile. Totuși, având în vedere faptul că o tranzacție imobiliară reprezintă o decizie importantă, cu implicații pe termen lung, este necesar să te asiguri că iei decizia corectă.

Descoperă în continuare cum alegi între un apartament situat într-un bloc nou și unul aflat într-un bloc vechi - ce factori ar trebui să iei în considerare, dar și ce avantaje are fiecare opțiune.

Costurile unui apartament în bloc nou versus ale unui apartament în bloc vechi

La prima vedere, un apartament vechi pare o variantă mai economică, prin prisma prețului de achiziție, care de multe ori este mai mic decât în cazul unei locuințe moderne. Ține însă cont de faptul că un bloc vechi presupune și o serie de cheltuieli neprevăzute, care cresc considerabil costurile locuinței. De la consolidarea și izolarea clădirii, până la reamenajarea apartamentului, există numeroase aspecte ce trebuie luate în calcul. Deseori trebuie să investești în schimbarea sau repararea instalațiilor, zugrăvit, înlocuirea gresiei sau a parchetului, a ușilor și a oricărui element care nu se ridică la calitatea dorită.

Prin urmare, dacă prețul de achiziție este principalul criteriu de decizie, încearcă să calculezi și eventualele cheltuieli ce țin de renovări, reamenajări și îmbunătățiri. Este posibil ca balanța să încline în favoarea unui bloc nou, unde apartamentul ți se predă la cheie, cu finisaje și instalații nou nouțe, precum și personalizări realizate în funcție de nevoile tale.

Eficiența energetică într-un bloc nou față de un bloc vechi

Apartamentul în care locuiești ar trebui să îți ofere confort termic, dar și facturi rezonabile. De aceea, înainte de a achiziționa o locuință trebuie să verifici eficiența energetică a acesteia. Blocurile noi sunt proiectate deseori cu izolație termică superioară, ce reduce pierderile de căldură în timpul sezonului rece și reduce impactul caniculei în timpul verii. Un alt detaliu important pentru eficiența energetică ține de calitatea geamurilor. Așa cum probabil știi deja, geamul de tip termopan oferă o izolație termică mai bună și contribuie la reducerea nivelului de zgomot, ceea ce într-un oraș ca Bucureștiul este esențial.

Din punct de vedere al confortului termic, blocurile noi sunt dotate adesea cu sisteme de climatizare eficiente energetic, cum ar fi centrale termice moderne sau, la cerere, aparate de aer condiționat. Când te muți într-un apartament dintr-un bloc vechi, este posibil ca aerul condiționat, centrala sau instalația de încălzire să aibă la activ mulți ani de funcționare și să nu mai ofere aceeași eficiență. În plus, clădirile vechi au deseori minusuri la capitolul izolației termice și nu dispun întotdeauna de ferestre și uși proiectate astfel încât să optimizeze temperatura din interior. Rezultatul? Mai puțin confort termic și costuri de încălzire ridicate. Bineînțeles, există și blocuri vechi bine izolate, dacă locatarii și administrația s-au ocupat de acest aspect, așa că poți pune câteva întrebări legate de subiect, pentru a afla dacă apartamentul își merită banii.

Un avantaj al blocurilor vechi ține de faptul că poți discuta cu actualii proprietari sau cu vecinii și poți vizualiza consumul pe listele afișate la parterul clădirii. Astfel îți vei face o idee asupra eficienței energetice și a costurilor la care te poți aștepta. Dacă vrei să te muți într-un apartament nou, dintr-un bloc ce nu a fost încă finalizat, poți încerca să discuți cu locatarii din alte blocuri ale complexului. Cel mai probabil clădirea ta va beneficia de materiale și tehnologii similare de construcție, deci eficiența și costurile utilităților vor fi similare.

Citește și Apartamente inteligente în capitală: cum îți poate îmbunătăți tehnologia viața de zi cu zi

Cum să evaluezi calitatea construcției unui bloc nou sau bloc vechi

Înainte de a lua decizia finală asupra apartamentului pe care îl vei achiziționa, încearcă să afli cât mai multe despre construcția în sine. Începe prin a cere detalii despre calitatea izolației termice, atât la nivelul pereților, cât și al acoperișului. Interesează-te, de asemenea, cu privire la materialele utilizate în construcție și finisajele folosite pentru apartament. Este posibil ca aceste informații să fie mai greu accesibile în cazul unui bloc vechi, unde proprietarul sau administratorul clădirii nu dețin întotdeauna detalii complete despre materiale, instalații și finisaje. Pe de altă parte, un apartament cumpărat direct de la dezvoltator presupune mai multă transparență: de exemplu, dacă alegi să te muți în Vivenda Residencias, consultanții noștri îți pot pune la dispoziție toate informațiile necesare. Chiar și printr-o simplă vizită pe site-ul Hercesa vei găsi catalogul ce conține tot ce trebuie să știi despre blocurile și apartamentele pe care le realizăm.

Dacă te-ai orientat către un bloc vechi, este esențial să te interesezi cu privire la starea structurală a clădirii, pentru a identifica eventuale probleme, cum ar fi fisuri sau degradări ale betonului. Poți face o verificare la fața locului, observând cu atenție pereții interiori și exteriori, dar îți recomandăm să o dublezi și cu verificări suplimentare, pentru a afla când s-a construit clădirea și în ce categorie de risc seismic se află. În București există numeroase blocuri vechi cu risc ridicat și cu siguranță nu ai vrea să îți investești banii într-o locuință fragilă. Pe lângă aceste aspecte, verifică dacă au fost efectuate renovări sau modernizări anterioare și evaluează sistemele electrice și instalațiile din apartament, pentru a identifica eventuale probleme. Verifică starea acoperișului și a fațadei clădirii, deoarece acestea sunt zonele vulnerabile la infiltrări de apă.

Citește și Siguranța familiei tale: de ce merită să locuiești într-un complex nou de locuințe din București

Cum să negociezi prețul unui apartament într-un bloc nou sau într-un bloc vechi

Când vine vorba despre prețul locuinței, suntem tentați deseori să negociem pentru a obține o reducere avantajoasă. Dacă îți cumperi un apartament vechi, discută cu proprietarul sau cu agentul imobiliar despre motivele pentru care ar trebui să reducă prețul, cum ar fi costurile medii din zonă sau cheltuielile necesare pentru renovarea locuinței. Este posibil ca aceste argumente să îți aducă un discount, însă nu te aștepta la o economie foarte mare - în definitiv, proprietarul și-a stabilit deja o marjă acceptabilă, peste care nu dorește să treacă. În cazul în care suma oferită de tine este mult sub așteptările sale, cel mai probabil va prefera să aștepte un alt client.

Dacă achiziționezi un apartament nou, discută cu dezvoltatorul despre ofertele disponibile sau extra avantajele pe care ți le poate oferi în loc de reduceri. De exemplu, pentru apartamentele în execuție din Vivenda Residencias poți achita avansul în rate pe toată perioada construcției, ceea ce te poate ajuta să strângi mai ușor suma necesară. Totodată, ai posibilitatea să te bucuri de anumite opțiuni de personalizare fără niciun cost suplimentar - poți alege între trei modele de parchet, trei culori de vopsea lavabilă, trei tipuri de uși interioare și două modele de ceramică pentru baie.

Investiții profitabile în imobiliare: apartament în bloc nou sau bloc vechi

Un apartament reprezintă o investiție de viitor, care îți va aduce profit pe termen lung, fie că alegi să îl vinzi sau să îl închiriezi. Totuși, pentru a-ți maximiza investiția, este important să alegi cu grijă blocul în care cumperi apartamentul. Blocurile noi sunt de multe ori construite în zone cu potențial, pentru a le oferi locatarilor cât mai multe avantaje. În plus, au facilități moderne precum săli de fitness, spații verzi sau zone de joacă. Ansamblul Vivenda Residencias se află la doar câteva minute de metrou, aproape de parcul IOR - Titan, mallul Park Lake și Arena Națională. Evident, poți cumpăra un apartament într-un bloc vechi, situat într-o zonă bună a capitalei, însă acordă atenție stării acestuia. Asigură-te că este o clădire solidă și bine realizată, care va rezista în timp. 

Noile construcții sunt adesea proiectate în conformitate cu cele mai recente norme de siguranță și reglementări. Prin urmare, îți va fi mai simplu să vinzi sau să închiriezi un apartament sigur, realizat din materiale de calitate. Blocurile noi pot beneficia de creșterea valorii în timp, mai ales dacă sunt bine realizate și se află într-o zonă în dezvoltare.

Un alt element important este comunitatea, mai ales dacă plănuiești să închiriezi locuința. Într-un ansamblu rezidențial nou este mai simplu să stabilești conexiuni, să găsești oameni cu vârste și preocupări similare, care să-ți devină ca o a doua familie. 

Nu uita și de aspectul general al apartamentului, ce reprezintă un atu important dacă vrei să faci o investiție de succes. O locuință nouă, bine compartimentată și spațioasă, cu finisaje de calitate, va atrage întotdeauna atenția. Vei putea cere astfel un preț de închiriere sau vânzare mai mare, ceea ce înseamnă mai mult profit.

Sperăm că ți-am simplificat misiunea și că acum îți va fi mai ușor să alegi viitorul tău apartament. Oricare ar fi decizia ta, dacă vrei să locuiești într-un spațiu modern și sigur, pe care să îl numești încă din prima zi acasă, te așteptăm în Vivenda Residencias. Programează o vizită în showroom și vino să îți oferim toate detaliile de care ai nevoie.

oferte Vivenda

 

Categorii: Vivenda Residencias

Abonează-te la blogul Vivenda

Cele mai citite articole