Apartamente noi in Bucuresti, calcul buget. Vivenda Residencias

Cum să îți planifici bugetul pentru achiziționarea unei locuințe noi

Te-ai decis să cumperi un apartament nou în București, iar acum te gândești la aspectul financiar? Așa cum probabil știi deja, achiziționarea unei locuințe nu presupune doar costurile propriu-zise ale apartamentului. Este important să iei în calcul eventualele acte notariale, precum și bugetul necesar pentru etapa finală, în care vei cumpăra mobilier și electrocasnice.

Dar ce faci în situația în care nu știi exact pe ce buget te poți baza sau cum să îl aloci cât mai eficient? Cum împarți suma astfel încât să poți trăi confortabil în noua locuință și în același timp să plătești creditul ipotecar mai rapid? Ce faci în cazul în care apar cheltuieli neprevăzute? Nu-ți face griji, pentru că toate aceste întrebări își vor găsi răspuns în articolul pe care ți l-am pregătit.

Cauți apartamente noi în București? Vezi cum calculezi bugetul pentru achiziționarea unei locuințe - regula 28%

Regula 28% sau 28/36, cum mai este cunoscută, spune în felul următor: costurile totale ale locuinței nu trebuie să depășească 28% din venitul lunar brut, iar plățile totale ale datoriilor nu trebuie să depășească 36%.

Bineînțeles, aceste procente nu se referă la costul total al apartamentului, ci la ratele lunare pe care ți le propui. Respectând regula, nu va fi nevoie să împrumuți mai mulți bani pentru plata locuinței sau alte costuri care pot apărea pe parcurs.

De exemplu, dacă dorești să cumperi o locuință în apartamentele noi din București, iar bugetul familiei tale este de 2000 de euro pe lună, ar trebui să ai următoarele limite pentru cheltuieli:

  • Maximum 560 euro pe lună pentru cheltuieli legate de noua locuință: plăți ipotecare, impozite, alte taxe și costuri aferente.
  • Maximum 720 de euro pe lună pentru plata datoriilor: dobânda cardului de credit, diferite forme de împrumuturi.

Respectând această regulă, te asiguri că poți avea un trai confortabil în noua ta locuință din București și că nu rămâi în urmă cu plățile.

Citește și: Cum îți fructifici economiile prin achiziția unui apartament nou cu 3 camere la metrou?

Costul total pe lună pentru o locuință nouă sau apartamentele din blocurile noi din București

Costurile asociate unei locuințe noi nu se limitează doar la cheltuielile de achiziție. Indiferent dacă ai bugetul necesar pentru a cumpăra apartamentul fără credite sau urmează să plătești rate lunare, există anumite costuri adiționale pe care este important să le ai în vedere.

Acestea se împart în două categorii:

Costuri inițiale:

  • Avansul este partea din prețul de achiziție pe care o plătești inițial și pe care nu o finanțezi printr-un credit ipotecar. Dacă, de exemplu, vrei să achiziționezi unul dintre apartamentele din blocurile noi din București cu 100.000 euro, un avans ar putea fi reprezentat de 15% din valoarea totală a apartamentului (15.000 euro), urmând ca restul de 85.000 de euro să îi plătești cu ajutorul unui credit ipotecar.
    Dacă alegi un apartament nou în blocurile din complexul rezidențial Vivenda Residencias București, ai posibilitatea de a eșalona avansul de doar 15% în rate lunare pe durata construcției.
  • Taxele includ onorariul notarial, taxa ANCPI de intabulare și impozitul către stat.
  • Costurile legate de mutare diferă în funcție de metoda aleasă. Poți alege să îți transporți chiar tu mobila sau să apelezi la prieteni, însă poți opta și pentru varianta unei firme de mutări, care, deși este puțin mai costisitoare, te poate ajuta să te instalezi mult mai rapid în noua ta locuință. Dacă ai nevoie de mai multe idei, iată 5 sfaturi pentru a-ți ușura mutarea în noul apartament.

Costuri continue: plăți ipotecare, asigurare, întreținere.

  • Plata lunară a ipotecii va fi principala cheltuială recurentă. De aceea, este important să începi cu această sumă atunci când calculezi bugetul necesar.
  • Asigurarea locuinței.
  • Întreținerea poate să difere în funcție de mai multe aspecte: locuința pe care tocmai ai cumpărat-o este nouă sau veche, modul și materialele de construcție, anotimp, condiții meteo etc. Încearcă să estimezi un cost lunar pentru întreținere și include-l în buget.

Citește și: Cum alegi locuința perfectă pentru familia ta: apartamente noi de vânzare în sectorul 2 din București

Cum să plătești creditul ipotecar mai rapid

Creditul ipotecar este o soluție pe termen lung, ideal dacă dorești să achiziționezi o locuință nouă în București, dar nu dispui de toate resursele financiare de care ai nevoie. Fie că alegi o variantă de plată pe durata maximă de 30 de ani sau poți să plătești mai repede acest împrumut, nu strică să ai câteva strategii care să te ajute în plata lunară.

Băncile îți pun la dispoziție calculatoare de credite, care iau în considerare valoarea proprietății, avansul pe care poți să îl plătești, tipul de dobândă (fixă sau variabilă) sau perioada pe care vrei să achiți creditul.

Iată câteva resurse prin care poți să calculezi creditul ipotecar: ING, Banca Transilvania, BRD, BCR, Raiffeisen Bank, CEC Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Patria Bank, UniCredit Bank, FirstBank, Libra Bank.

Iată și cum poți să plătești creditul ipotecar mai rapid:

  • Refinanțează ipoteca: dacă ratele dobânzilor scad, este posibil să poți reduce suma pe care o plătești pentru dobândă prin refinanțarea creditului ipotecar. În plus, poți alege să reduci semnificativ termenul împrumutului.
  • Efectuează plăți suplimentare: încearcă să plătești anticipat la începutul împrumutului, atunci când dobânda este cea mai mare. Informează creditorul că plățile suplimentare ar trebui aplicate principalului, nu dobânzii.

Prin efectuarea plăților suplimentare, vei economisi bani la dobândă și vei reduce termenul împrumutului.

  • Efectuează o plată suplimentară în fiecare an: cel mai simplu mod prin care poți să faci acest lucru este să plătești 1/12 în plus în fiecare lună.
  • Rotunjește plățile ipotecare: atunci când faci bugetul pentru plățile ipotecare, rotunjește la următoarea sumă pentru a reduce termenul ipotecii.
  • Folosește veniturile neașteptate: trimite orice câștig neașteptat băncii, pentru a reduce bugetul lunar obișnuit.

Odată ce ai stabilit bugetul, poți urma pașii necesari achiziționării locuinței. În cazul în care vrei să afli mai multe detalii, ți-am pregătit un articol din care poți afla cum cumperi un apartament nou în București!

Dacă ești în căutarea unei locuințe noi, te așteptăm în showroom-ul Hercesa. Consultanții noștri îți vor răspunde la toate întrebările legate de bugetarea unui apartament în ansamblul rezidențial Vivenda Residencias și te vor ajuta să iei cea mai bună decizie în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție.

 

New call-to-action

Categorii: Vivenda Residencias

Abonează-te la blogul Vivenda

Cele mai citite articole