Una dintre cele mai mari dileme atunci când vine vorba despre piața imobiliară este cea a variantei ideale de a locui. Să locuiești în chirie sau să cumperi un apartament nou într-un ansamblu rezidențial modern din București, care este cea mai potrivită soluție? Dacă și tu te afli în această dilemă și ți-ai dori să poți lua mai ușor o decizie, află în continuare care sunt argumentele pro și contra pentru fiecare dintre cele două opțiuni:
Cheltuieli împărțite - Din punctul de vedere al cheltuielilor, varianta închirierii nu presupune plata niciunui avans, așa că nu va trebui să ai o sumă strânsă pentru aceasta. Cu toate acestea, cei mai mulți proprietari îți vor solicita să achiți la semnarea contractului, odată cu chiria pe prima lună, și o garanție ce va rămâne blocată o anumită perioadă de timp, sau chiar pe toată durata contractului.
Mai mult decât atât, în ceea ce privește cheltuielile lunare cu locuința, deși cheltuielile cu întreținerea apartamentului și consumul de utilități sunt aceleași indiferent dacă stai în chirie sau locuiești în apartamentul propriu.
Chiria lunară este cel mai adesea mai costisitoare decât rata lunară pentru un apartament nou cumpărat prin credit ipotecar, ajungând uneori să fie chiar și cu 40% mai mare. Gândește-te că niciun proprietar nu va alege să își închirieze apartamentul contra unei sume de bani care nu îi va asigura recuperarea investiției efectuate.
În contrapartidă, în ceea ce privește cheltuielile lunare cu apartamentul, trebuie menționat însă că locuințele luate cu chirie nu sunt în general renovate pe banii chiriașului. S-a stricat parchetul, tapetul, frigiderul sau mașina de spălat? Discuți cu proprietarul, iar acesta acoperă costurile, fără ca tu să mai scoți bani din buzunar.
De asemenea, un alt avantaj pentru locuințele închiriate îl reprezintă faptul că economisești banii cu mobilarea apartamentului, aceasta, desigur, în cazul în care închiriezi un apartament gata mobilat și utilat.
Mobilitate mai mare - Când locuiești cu chirie, te poți muta mult mai ușor, pentru că nu depinzi decât de contractul de închiriere semnat cu proprietarul, iar acesta este de obicei flexibil și îți permite să încetezi oricând relația contractuală, doar cu respectarea perioadei de preaviz agreate.
Aceasta înseamnă că, în cazul în care te muți la un alt loc de muncă situat departe de locuința ta actuală, ceea ce te-ar face să pierzi mult timp în trafic, sau în cazul în care vrei să te muți în alt oraș, locuința nu va reprezenta un impediment; te vei putea muta oricând într-un alt apartament cu chirie, fără prea multe bătăi de cap.
Pe de altă parte însă, flexibilitatea oferită de contractele de închiriere va lucra și în detrimentul tău. Astfel, dacă dorește, proprietarul te va putea ruga oricând să eliberezi apartamentul, ceea ce te va forța să cauți un nou apartament în care să locuiești, chiar și când nu îți vei dori sau nu vei fi pregătit pentru aceasta.
Intimitate mai puțină - Poți avea noroc de un proprietar care nu se amestecă în viața ta, însă există și mulți chiriași care se trezesc cu intimitatea invadată în cele mai nepotrivite momente. Imaginează-ți cum este să te întorci seara acasă și să descoperi că proprietarul a venit să inspecteze locuința în lipsa ta, aruncând un ochi și prin lucrurile tale personale, fără ca tu să-i fi permis asta.
Personalizare limitată - Când stai cu chirie, nu ești în măsură, de cele mai multe ori, să decorezi apartamentul după gusturile tale. Altcineva a ales deja parchetul, gresia și faianța, ușile sau chiar tot mobilierul pentru tine.
Degeaba vei vrea să investești bani ca să modifici locuința potrivit gusturilor tale, pentru că nu o să poți lua aceste decizii singur, fără acordul proprietarului și nici nu vei avea voie să arunci mobila existentă în apartament, pentru a o înlocui cu alta mai potrivită gusturilor tale.
Mai mult decât atât, e foarte posibil să nu renteze nici pentru tine să investești bani într-un apartament care nu îți aparține; la finalul contractului de închiriere de cele mai multe ori nu vei putea ridica din apartament investițiile efectuate, ba mai mult decât atât, e posibil să fii obligat să investești noi sume de bani în apartament, pentru a-l aduce la starea sa inițială.
În plus, în situația în care închiriezi un apartament nemobilat, da, vei putea să alegi tu un mobilier pe placul tău, însă ce vei face dacă într-o zi te vei muta, iar ceea ce ai cumpărat pentru primul apartament nu se mai potrivește în noua ta locuință? Din această perspectivă, achiziția unui apartament nou îți va oferi toată libertatea de amenajare și decorare potrivit gusturilor tale și nevoilor tale practice.
Astfel, un apartament nou, proprietate personală, îți va da posibilitatea de a face în locuință schimbările pe care ți le dorești, mai mici sau mai mari, potrivit stilului tău de design interior și ori de câte ori vei simți nevoia de o reîmprospătare a ambientului locuinței tale.
Investiție nevalorificată - Apartamentul închiriat nu va rămâne al tău și nu îl vei putea valorifica și pe viitor. Prin urmare, banii pe care îi plătești pentru chirie reprezintă doar o cheltuială lunară, nu și o investiție pe termen lung.
Așa că după câțiva ani, când îți vei face calculele, cel mai probabil vei regreta că în loc să plătești toate aceste sume de bani pentru chirie, nu le-ai utilizat în schimb pentru plata ratelor lunare la un nou apartament.
Poate că ai fi făcut un efort financiar mai mare la început, dar acum ai fi avut un bun numai al tău pe care să îl poți valorifica după cum vei considera de cuviință: să îl vinzi, recuperând astfel investiția efectuată și rămânând eventual și cu un profit, sau să îl închiriezi și să îți suplimentezi astfel veniturile lunare.
Cheltuieli mai mari la început, dar amortizate în timp - Principala cheltuială pe care o vei avea în cazul în care achiziționezi un apartament nou prin credit ipotecar, în plus față de varianta închirierii unei locuințe este valoarea avansului ce va trebui plătit pentru cumpărarea apartamentului.
De asemenea, vor fi cheltuieli suplimentare și cu achiziționarea mobilierului și a electrocasnicelor. De aceea, dacă nu ai deja ceva bani puși deoparte pentru asta, e posibil să nu îți surâdă ideea de a face un credit suplimentar pentru a achita avansul la apartament și valoarea amenajărilor interioare.
Pe de altă parte însă, toate aceste cheltuieli cu apartamentul nou se vor amortiza în timp. Astfel, odată achiziționat apartamentul, vei plăti o sumă de bani lunară pentru un bun care este deja al tău, în loc să plătești aceeași sumă de bani, sau chiar o sumă de bani considerabil mai mare, pentru închirierea unui bun aparținând unei alte persoane.
Mai mult decât atât, vei putea oricând să recuperezi sumele de bani plătite, ba chiar și să faci un profit, vânzând apartamentul către terțe persoane.
De asemenea, trebuie să iei în considerare și faptul că, pentru plata avansului la achiziția unui apartament nou, pot exista și facilități de plată. Spre exemplu, complexul de blocuri noi Vivenda Residencias din București îți permite să achiți avansul în rate, pe toată durata execuției construcției.
Mobilitate doar în teorie mai redusă - Te poți gândi că un apartament proprietatea ta nu îți permite libertatea să te muți oricând vrei, spre deosebire de un apartament închiriat
Aceasta este însă doar o impresie. Nu trebuie să te simți legat de o proprietate și să îți faci griji din această cauză. Și dacă locuiești într-un apartament proprietate personală, vei putea oricând să te muți în altă parte, fără prea multe complicații.
Și vei avea și o variantă excelentă de a păstra apartamentul proprietate personală, fără să ai în același timp grija ratelor pentru acesta: pur și simplu închiriezi apartamentul unei alte persoane și îți acoperi în acest fel și ratele.
Intimitate totală - Este extrem de plăcut și confortabil să știi că ai spațiul tău, unde doar tu decizi cine intră și când primești musafiri. Nu trebuie nici să stabilești întâlniri cu proprietarul, nici să te gândești că acesta poate veni să inspecteze casa oricând dorește. Ai senzația de siguranță și te bucuri să știi că la finalul zilei te întorci cu adevărat acasă.
Citește și: 5 criterii importante pentru achiziția unui apartament nou în București
Personalizare - În cazul unui apartament propriu, aproape toate deciziile de amenajare interioară îți aparțin. Mobilă, decorațiuni, culorile în care zugrăvești pereții și multe alte detalii sunt la latitudinea ta și nu depind de aprobarea vreunei terțe persoane.
În plus, dacă îți cumperi un apartament nou direct de la un dezvoltator, nu prin intermediul unui agent imobiliar, ai posibilitatea să personalizezi încă de la început locuința.
În complexul rezidențial de apartamente noi din București Vivenda Residencias, de exemplu, poți decide cum vrei să arate parchetul, ușile interioare, vopseaua și ceramica din băi, încă dinainte să te muți în apartament, alegând una din opțiunile puse la dispoziția ta de dezvoltator.
Citește și: Ce facilități îți oferă complexul rezidențial Vivenda Residencias București
Valorificarea investiției - Să deții în proprietate un bun imobil, nu presupune doar costuri și obligații, ci și multe beneficii de care te poți bucura în timp.
Astfel, vei putea oricând să vinzi apartamentul și să recuperezi investiția efectuată, ba chiar să înregistrezi și un beneficiu, mai ales în perioadele în care piața imobiliară este în creștere. Sau vei putea oricând să închiriezi proprietatea și să obții un venit stabil suplimentar.
Aceasta mai ales în condițiile în care un apartament nou într-un complex rezidențial cu acces rapid la metrou, piețe, mall-uri și alte facilități urbane, cum este cazul și apartamentelor din complexul de locuințe noi Vivenda Residencias, reprezintă un bun de valoare de care se pot bucura chiar și urmașii tăi în viitor.