Când îți imaginezi viitoarea ta locuință, te gândești la un apartament sau la o casă? Știm că decizia nu este întotdeauna simplă, mai ales că fiecare variantă are propriile avantaje. Pentru a-ți veni în ajutor, ți-am pregătit o listă cu beneficiile pe care ți le oferă cele două opțiuni, dar și cu posibilele provocări pe care le poți întâmpina. Astfel, îți va fi mai ușor să iei o decizie inspirată și să alegi locul care va deveni viitorul tău cămin.
Ce avantaje îți oferă o casă în București
De cele mai multe ori, asociem casele cu natura, spațiul și libertatea de mișcare. Este bine să ții însă cont de faptul că o casă în București nu presupune aceleași lucruri ca una aflată în afara orașului. Hai să vedem însă care sunt principalele beneficii ale acestei opțiuni:
- Casele dispun în general de mai mult spațiu interior și exterior decât apartamentele. Poți avea inclusiv etaj, grădină sau curte proprie, loc de depozitare și intimitate crescută. Iar dacă ai animale de companie sau îți place să te ocupi de grădinărit, o casă cu grădină poate fi o variantă bună.
- Ai libertatea de a personaliza și renova spațiul în funcție de preferințele tale, fără a fi necesar să te confrunți cu restricții stricte ale asociația de proprietari. Trebuie totuși să soliciți anumite aprobări dacă ai de gând să faci modificări care ar putea afecta specificul zonei sau casele învecinate.
- Dacă locuința nu este de tip duplex sau lipită de o altă casă, te bucuri de un grad mai mare de intimitate. Fără vecini în apartamentele învecinate, poți avea mai multă liniște.
- În cazul în care ai o familie numeroasă sau primești frecvent rude și prieteni în vizită, o casă îți oferă spațiul necesar pentru ca toată lumea să se simtă confortabil.
Pe lângă avantajele de mai sus, achiziția unei case în capitală poate avea și minusuri. Iată care sunt cele mai întâlnite dezavantaje:
- Costuri mari de achiziție și amenajare - achiziționarea unei case în București presupune un buget considerabil, mai ales dacă vrei să locuiești într-o zonă atractivă sau în apropiere de metrou. Pe lângă prețul inițial, ia în calcul și taxele notariale, comisioanele de intermediere, impozitele anuale, precum și amenajarea locuinței.
- Responsabilități de întreținere crescute - când locuiești la casă, trebuie să te ocupi de întreținerea și reparațiile necesare întregii proprietăți. Dacă acoperișul se deteriorează, este responsabilitatea ta să găsești soluții și să achiți reparațiile. Același lucru este valabil și pentru întreținerea grădinii. Facturile lunare sunt în general mult mai mari decât în cazul unui apartament.
- Mai puțină flexibilitate - atunci când deții o casă, vânzarea acesteia și relocarea sunt de obicei mai dificile și mai costisitoare decât în cazul în care ai fi cumpărat un apartament. De aceea, casa poate fi o variantă care îți limitează libertate de mișcare.
- Lipsa accesului la facilitățile necesare - o casă în inima Bucureștiului sau într-un cartier accesibil, aproape de metrou, poate fi greu de găsit și costisitoare. Este posibil să fie necesar să te muți la periferie sau în afara orașului, ceea ce înseamnă că vei ajunge mai greu la locul de muncă, la magazine, restaurante, clinici și alte facilități de care ai nevoie.
Ce avantaje îți oferă un apartament nou în București
Pentru multe persoane din mediul urban, apartamentele sunt cea mai bună opțiune, și nu doar datorită costurilor. Atunci când cumperi un apartament nou în București, ai următoarele avantaje:
- Prețul de achiziție este mai convenabil decât al unei case aflate în aceeași zonă, mai ales dacă vrei să locuiești într-un cartier plin de viață, aproape de metrou. Vei avea de plătit un avans mai mic și rate scăzute, ceea ce înseamnă că poți cumpăra mai rapid locuința.
- Când deții un apartament, asociația de proprietari sau firma de administrare se ocupă de întreținerea și reparațiile comune ale clădirii, cum ar fi întreținerea acoperișului, a lifturilor și a zonelor comune.
- Unele ansambluri rezidențiale îți oferă facilități suplimentare, precum spații verzi și zone de relaxare și locuri de joacă pentru copii. Totodată, în incinta complexului poți avea acces la săli de sport, magazine sau cabinete medicale.
- Chiar dacă nu ai propria grădină, poți opta pentru un bloc aflat în apropierea unui parc. De exemplu, apartamentele din complexul Vivenda Residencias se află la scurtă distanță de unul dintre cele mai mari și frumoase parcuri ale capitalei, IOR - Titan.
- Dacă achiziționezi un apartament de la un dezvoltator ca Hercesa, ai posibilitatea de a personaliza locuința, astfel încât să corespundă cât mai bine nevoilor tale. În Vivenda Residencias, poți alege fără costuri suplimentare între 2 variante de ceramică pentru baie, 3 variante de uși interioare, 3 variante de parchet și 3 variante de vopsea lavabilă. De asemenea, poți opta pentru personalizarea contra cost, care presupune o serie de facilități suplimentare: aer condiționat, prize, întrerupătoare și termostat în sistem Smart Home, spoturi LED, mobilier de baie și paravane de sticlă, obiecte sanitare, opțiune de duș cu rigolă scurgere în pardoseală și rulouri electrice.
- Ansamblurile rezidențiale au acces controlat, ceea ce îți oferă un nivel suplimentar de siguranță. Viața la bloc poate fi mai sigură într-un astfel de complex decât într-o casă, unde trebuie să iei măsuri suplimentare de securitate.
- Deoarece apartamentele sunt de obicei situate în zone urbane, locatarii beneficiază de acces facil la transport în comun, magazine, restaurante, școli și alte facilități, fără a fi nevoie să dețină o mașină sau să parcurgă distanțe mari.
- În cazul în care nu dorești să locuiești permanent în apartament, ai posibilitatea de a-l închiria, ceea ce îți va genera venituri suplimentare sau va acoperi rata lunară. Achiziționarea unui apartament într-o zonă cu potențial de creștere a valorii imobiliare poate fi o investiție bună pe termen lung, generând profit în viitor prin vânzarea sau închirierea proprietății.
- Un apartament situat într-un complex rezidențial ca Vivenda Residencias îți oferă șansa de a fi parte dintr-o comunitate strânsă, care îți poate deveni ca o a doua familie.
- Un apartament oferă în general mai puțin spațiu decât o casă. Totuși, dacă alegi unul cu 3 sau 4 camere, bine compartimentat, te vei putea bucura de o viață confortabilă și cel mai probabil nu vei resimți lipsa spațiului.
- Într-un apartament, vecinii pot fi o sursă de zgomot, mai ales dacă pereții nu sunt bine izolați și nu sunt realizați din materiale de calitate. Acest lucru nu este valabil în Vivenda Residencias, unde te bucuri de un grad înalt de izolație fonică și termică.
- Deciziile privind întreținerea, reparațiile și îmbunătățirile comune ale clădirii sunt luate de către asociația de proprietari sau de către firma de administrare, iar tu trebuie să contribui financiar la aceste cheltuieli. Din fericire, în ansamblurile rezidențiale noi din București, poți să discuți deschis cu vecinii tăi despre ceea ce îți dorești, astfel încât punctul tău de vedere să fie luat în seamă.
Citește și Bloc nou sau bloc vechi? Care sunt avantajele fiecărui tip de apartament
Casă sau apartament nou în București? Cum iei decizia finală
Ai aflat care sunt avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni, dar nu te poți decide asupra variantei potrivite? Pentru a-ți alege căminul de vis, este important să îți bazezi decizia pe argumente clare, care să țină cont de nevoile tale. Iată care sunt aspectele de care ar trebui să ții cont:
- Spațiul necesar - optează pentru varianta care îți oferă spațiul de care ai nevoie pentru tine și familia ta. Un studio sau un apartament cu 2 camere poate fi varianta perfectă pentru o persoană singură sau un cuplu. În cazul unei familii, o casă e o soluție potrivită, dar la fel poate fi și un apartament cu 3 sau 4 camere, dacă este spațios și bine compartimentat.
- Bugetul disponibil - pentru ca noua locuință să nu fie o sursă de stres, ci de bucurie, gândește-te la suma pe care o poți investi, inclusiv din punct de vedere al ratei lunare. Analizează bugetul disponibil pentru achiziție, dar și costurile ulterioare asociate cu întreținerea proprietății.
- Stilul de viață dorit - vrei să beneficiezi de facilitățile unui stil de viață urban, sau mai degrabă să te îndepărtezi de oraș? Ține cont de nevoile tale de zi cu zi: mersul la serviciu, grădinița sau școala copiilor, ieșirile cu prietenii. Toate acestea pot fi îngreunate de traficul din capitală dacă optezi pentru o casă la periferie sau în afara Bucureștiului.
- Posibilitățile de investiție - dacă vrei ca proprietatea ta să îți aducă profit, analizează potențialul de creștere a valorii. Observă ce fel de proprietăți se vând sau se închiriază cel mai ușor și gândește-te cum ai vrea să îți valorifici investiția pe viitor.
Sperăm că informațiile pe care ți le-am oferit te vor ajuta să iei mai ușor o decizie inspirată. Iar dacă vrei să îți povestim mai multe despre avantajele apartamentelor din Vivenda Residencias, sau să găsim împreună locuința visurilor tale, te invităm să ne vizitezi în showroom!