Te-ai decis să cumperi un apartament nou în București, iar acum te gândești la aspectul financiar? Așa cum probabil știi deja, achiziționarea unei locuințe nu presupune doar costurile propriu-zise ale apartamentului. Este important să iei în calcul eventualele acte notariale, precum și bugetul necesar pentru etapa finală, în care vei cumpăra mobilier și electrocasnice.
Dar ce faci în situația în care nu știi exact pe ce buget te poți baza sau cum să îl aloci cât mai eficient? Cum împarți suma astfel încât să poți trăi confortabil în noua locuință și în același timp să plătești creditul ipotecar mai rapid? Ce faci în cazul în care apar cheltuieli neprevăzute? Nu-ți face griji, pentru că toate aceste întrebări își vor găsi răspuns în articolul pe care ți l-am pregătit.Regula 28% sau 28/36, cum mai este cunoscută, spune în felul următor: costurile totale ale locuinței nu trebuie să depășească 28% din venitul lunar brut, iar plățile totale ale datoriilor nu trebuie să depășească 36%.
Bineînțeles, aceste procente nu se referă la costul total al apartamentului, ci la ratele lunare pe care ți le propui. Respectând regula, nu va fi nevoie să împrumuți mai mulți bani pentru plata locuinței sau alte costuri care pot apărea pe parcurs.
De exemplu, dacă dorești să cumperi o locuință în apartamentele noi din București, iar bugetul familiei tale este de 2000 de euro pe lună, ar trebui să ai următoarele limite pentru cheltuieli:
Respectând această regulă, te asiguri că poți avea un trai confortabil în noua ta locuință din București și că nu rămâi în urmă cu plățile.
Citește și: Cum îți fructifici economiile prin achiziția unui apartament nou cu 3 camere la metrou?
Costurile asociate unei locuințe noi nu se limitează doar la cheltuielile de achiziție. Indiferent dacă ai bugetul necesar pentru a cumpăra apartamentul fără credite sau urmează să plătești rate lunare, există anumite costuri adiționale pe care este important să le ai în vedere.
Acestea se împart în două categorii:
Costuri inițiale:
Costuri continue: plăți ipotecare, asigurare, întreținere.
Citește și: Cum alegi locuința perfectă pentru familia ta: apartamente noi de vânzare în sectorul 2 din București
Creditul ipotecar este o soluție pe termen lung, ideal dacă dorești să achiziționezi o locuință nouă în București, dar nu dispui de toate resursele financiare de care ai nevoie. Fie că alegi o variantă de plată pe durata maximă de 30 de ani sau poți să plătești mai repede acest împrumut, nu strică să ai câteva strategii care să te ajute în plata lunară.
Băncile îți pun la dispoziție calculatoare de credite, care iau în considerare valoarea proprietății, avansul pe care poți să îl plătești, tipul de dobândă (fixă sau variabilă) sau perioada pe care vrei să achiți creditul.
Iată câteva resurse prin care poți să calculezi creditul ipotecar: ING, Banca Transilvania, BRD, BCR, Raiffeisen Bank, CEC Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Patria Bank, UniCredit Bank, FirstBank, Libra Bank.
Iată și cum poți să plătești creditul ipotecar mai rapid:
Prin efectuarea plăților suplimentare, vei economisi bani la dobândă și vei reduce termenul împrumutului.
Odată ce ai stabilit bugetul, poți urma pașii necesari achiziționării locuinței. În cazul în care vrei să afli mai multe detalii, ți-am pregătit un articol din care poți afla cum cumperi un apartament nou în București!
Dacă ești în căutarea unei locuințe noi, te așteptăm în showroom-ul Hercesa. Consultanții noștri îți vor răspunde la toate întrebările legate de bugetarea unui apartament în ansamblul rezidențial Vivenda Residencias și te vor ajuta să iei cea mai bună decizie în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție.