img-1

Investiții imobiliare în București pentru 2023: tendințe, oportunități și riscuri

Investițiile imobiliare în București au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, atât din partea investitorilor individuali, cât și a companiilor mari. Capitala României este una dintre cele mai importante piețe imobiliare din Europa de Est, cu o cerere din ce în ce mai mare pentru apartamente, terenuri și spații comerciale.

Descoperă în continuare cum se anunță evoluția pieței imobiliare în 2023 și ce opțiuni au persoanele care vor să investească în acest domeniu.

Tendințe în piața imobiliară din București

Conform celor mai recente studii de piață, principalele tendințe pentru piața imobiliară din București sunt următoarele:

  • Scăderea prețurilor apartamentelor
  • Creșterea prețurilor chiriilor
  • Stagnarea prețurilor caselor
  • Stagnarea prețurilor spațiilor comerciale

În 2023, specialiștii din domeniul real estate prevăd o scădere a prețurilor apartamentelor, spre deosebire de anul trecut, când a fost prevăzută o creștere. În ceea ce privește chiriile, anul trecut s-a prevăzut o stagnare a prețurilor datorită funcționării în online a marilor centre universitare. În schimb, anul acesta, când efectele COVID nu sunt atât de puternice, se prevede o creștere a prețurilor chiriilor.

În privința prețurilor caselor, părerile sunt împărțite. Deși majoritatea specialiștilor consideră o stagnare a prețurilor, sunt voci care oscilează între creșteri și scăderi de preț de până la 10%. Referitor la spațiile comerciale, specialiștii nu prevăd modificări importante. Acest lucru se poate datora trecerii a tot mai multor afaceri în mediul online.

Citește și: Cauți o nouă locuință? Pune pe listă apartamentele noi din Drumul Taberei

Oportunități de investiții în piața imobiliară din București, în 2023

Atunci când vine vorba de investiții în imobiliare, ies în evidență trei zone importante:

  1. terenuri în zonele cu potențial de dezvoltare;
  2. proprietăți comerciale, cum ar fi birourile sau spațiile comerciale;
  3. proprietăți de închiriat, precum casele sau apartamentele.

Investitorii pot profita de avantajele terenurilor din zonele cu potențial de dezvoltare din București (zonele în curs de urbanizare sau cele aflate în apropierea unor proiecte de infrastructură importante).

Acestea pot oferi oportunități de dezvoltare a proprietăților rezidențiale sau comerciale, iar prețul lor poate fi unul accesibil. Proprietățile comerciale din zonele cu cerere crescută din București, precum Pipera, Aurel Vlaicu, Grozăvești, Politehnica sau Centrul Vechi pot oferi oportunități de închiriere pe termen lung sau chiar posibilități de revânzare la un preț mai mare în viitor.

O altă oportunitate importantă este cea a proprietăților de închiriat în zonele dezvoltate, cu potențial bun, cum ar fi Drumul Taberei – Ghencea, din sectorul 6, în București. Zona beneficiază de spații verzi, mall-uri, restaurante, școli și multe alte facilități în imediata apropiere, iar de când a fost finalizată magistrala M5, legătura cu restul capitalei se poate face extrem de ușor.

Proprietățile din Drumul Taberei pot fi o sursă stabilă de venit pe termen lung, prin încasarea chiriei și pot fi vândute în viitor, cu sume mult mai mari.

De exemplu, în complexul de blocuri noi din București - Stellaris Residencias, dezvoltat de Hercesa în sectorul 6, Drumul Taberei - Ghencea, găsești:

  • apartamente de 2 camere, începând de la 86.700 euro + TVA 
  • apartamente de 3 camere, începând de la 127.500 euro + TVA
  • apartamente cu 4 camere, începând de la 178.400 euro + TVA.

Citește și: Te muți în București? Ia în considerare apartamentele noi din Sectorul 6

Apartamentele de vânzare în Stellaris Residencias – sector 6, Drumul Taberei oferă:

  • Standarde superioare de calitate, terase generoase și parcări subterane.
  • Opțiuni de personalizare, fără costuri suplimentare: toate apartamentele au încălzire prin pardoseală, centrală termică individuală, aer condiționat în sufragerie și tâmplărie exterioară din PVC și poți personaliza, fără costuri extra, ceramica, grupurile sanitare, vopseaua lavabilă, parchetul și ușile de interior.
  • Zonă verde și spații de relaxare, de peste 3000 mp, care includ zonă sportivă cu teren de baschet și loc de joacă.
  • Localizare excelentă în București, sector 6, la câteva minute de mers pe jos de stația de metrou Parc Drumul Taberei și toate facilitățile vieții urbane: grădinițe, școli, licee, centre comerciale, parcuri sau mall-uri.
  • Modalitate de plată accesibilă prin eșalonarea avansului în perioada construcției și servicii pre și post-vânzare, precum diverse personalizări ale apartamentului.

Citește și: Ce tipuri de apartamente îți pune la dispoziție complexul rezidențial Vivenda Residencias?

Investiții în imobiliare - Provocări în 2023

Chiar dacă ai deja experiență cu investițiile în imobiliare sau încă ești la început de drum, este bine să ai în vedere provocările pe care le poți întâmpina. În ceea ce privește investițiile în imobiliare în 2023, am identificat:

  • riscul de a cumpăra o proprietate cu probleme legale sau de întreținere;
  • provocări legate de înțelegerea reglementărilor și a procedurilor de investiții imobiliare în România;
  • riscul legat de fluctuația economică.

Înainte de a face pasul decisiv și de a semna un contract, sfatul nostru este să discuți cu un avocat sau cu un consultant imobiliar cu privire la riscul de a cumpăra o proprietate cu probleme legale sau de întreținere. Fără o documentare amănunțită, noua ta proprietate poate avea probleme de titlu sau de întreținere: costuri ridicate de întreținere și reparații, administrarea chiriei și găsirea chiriașilor potriviți.

O provocare peste care trebuie să treci este cea legată de înțelegerea reglementărilor și a procedurilor de investiții în România. De aceea, sfatul nostru este să te consulți cu un avocat sau un consultant imobiliar, astfel încât să iei cele mai bune decizii.

Peste cele două provocări se poate trece ușor, prin achiziționarea unui apartament nou, direct de la dezvoltator, cum sunt locuințele din Stellaris Residencias: primești o ofertă și un contract cu clauze clare, pe care le poți discuta cu reprezentanții Hercesa, nu ai costuri de reparații, iar apartamentul este nou și de calitate. Un alt risc demn de luat în seamă este cel legat de fluctuația economică.

Prin posibilele schimbări la nivel macroeconomic, cererea pentru proprietățile imobiliare se poate schimba, la fel ca și prețurile sau veniturile din investiții. Cu toate acestea, imobiliarele sunt o investiție relativ stabilă, chiar și în vremuri de criză. În cazul în care ai strâns deja o bună parte din suma necesară achiziționării unui apartament, poți face un credit de nevoi personale, cu rată fixă sau dacă deții întreaga sumă, ai opțiunea de a cumpăra cu banii jos.

Citește și: Apartamente de vânzare în București, Ghencea - Drumul Taberei

Schimbări în piața imobiliară în 2023

Anul 2023 aduce unele schimbări în piața imobiliară pe care trebuie să le cunoști pentru a face investiții cât mai inspirate:

  • Plafonul pentru care cota de TVA este aplicată coboară de la 700.000 de lei la 600.000 de lei. Cota redusă este valabilă pentru situația în care achiziționezi o singură proprietate.
  • Valoarea impozabilă a unui imobil se determină în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Pe lângă valoarea clădirii, se va adăuga și cea a terenului pe care aceasta este construită. 
  • Impozitarea proprietăților se schimbă, principalele modificări vizând majorarea cotei de impozitare, atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale. Mai mult, se ajustează valoarea impozabilă la care se aplică aceste cote de impozit.
  • Impozitul pe clădiri va fi diferențiat doar în funcție de natura clădirii, iar cotele minime vor crește, fără a mai exista un prag maxim. Clădirile rezidențiale vor avea o cotă de 0,1%, iar cele nerezidențiale de 0,5%.

Sursa: www.finante-banci.ro

Investițiile imobiliare în București oferă oportunități interesante în 2023. Pentru a profita din plin de ele, este important să iei în considerare atât tendințele, cât și provocările la care te poți aștepta. Prin cercetarea pieței și consultarea cu profesioniști în domeniu, vei putea să iei decizii informate și să beneficiezi de pe urma oportunităților de investiții imobiliare.

Dacă vrei să te bucuri de toate avantajele oferite de blocurile noi din București, apartamentele de vânzare în ansamblul rezidențial Stellaris – sector 6, situate aproape de metrou Parc Drumul Taberei, sunt exact ceea ce cauți. Investițiile tale în imobiliare pot fi mai inspirate atunci cand poți conta pe un partener de încredere, cu experiență în domeniu.

Discută cu unul dintre consultantii nostri și fii gata să îți concretizezi planurile de viitor!

Categorii: Stellaris Residencias

Abonează-te la blogul Vivenda

Cele mai citite articole