Te-ai decis să faci o schimbare și să te muți într-un nou apartament, însă nu știi dacă ar fi recomandat să achiziționezi locuința sau să stai în chirie? Pentru a lua cea mai bună decizie, este important să îți cântărești bine opțiunile, dar și să fii la curent cu tendințele pieței imobiliare. În cele ce urmează, vom explora împreună ambele variante, astfel încât să poți ajunge mai ușor la o concluzie care să te avantajeze.
În 2024, piața imobiliară din București continuă să fie una dinamică, cu o tendință de creștere a prețurilor, pe fondul inflației și al modificărilor de TVA. Însă când vorbim despre majorări de prețuri, creșterea se vede cel mai bine la chirii - în marile orașe ale țării, sumele solicitate de proprietari au crescut în mod constant pe parcursul ultimilor ani. Prin urmare, dacă vrei să închiriezi și să ai o locuință care răspunde tuturor nevoilor tale, este posibil să plătești o sumă destul de ridicată.
Din punct de vedere al achiziției unui apartament, majorarea dobânzilor a fost un subiect sensibil la finalul anului 2022 - începutul anului 2023, când ratele lunare ajunseseră la cote înalte. În momentul de față, lucrurile s-au stabilizat, iar băncile îți oferă diverse opțiuni avantajoase, inclusiv posibilitatea de a avea dobândă fixă.
Rata lunară și valoarea chiriei pot fi apropiate ca valoare. Diferența majoră este că, în timp, chiria poate crește în funcție de planurile proprietarului, în timp ce ratele pot rămâne constante sau chiar pot scădea, în funcție de condițiile creditului și de suma pe care o mai ai de rambursat.
În cazul amenajărilor interioare, lucrurile sunt destul de simple: când ai propria locuință, o poți decora așa cum dorești. Poți alege chiar tu gresia, faianța, parchetul, ușile, culoarea pereților și mobilierul - totul ține de preferințele tale. Modificările pot însemna o investiție inițială, însă contribuie la confortul tău și, în plus, cresc valoarea proprietății. Iar dacă achiziționezi un apartament în Vivenda Residencias, îți oferim personalizarea acestuia fără costuri: poți alege dintre 2 variante de ceramică pentru fiecare baie, 3 variante pentru ușile de interior, 3 modele de parchet și 3 culori de vopsea lavabilă. De asemenea, poți opta și pentru personalizarea contra cost, care presupune numeroase avantaje suplimentare: aer condiționat, prize, întrerupătoare și termostat în sistem Smart Home, spoturi LED, mobilier de baie și paravane de sticlă, obiecte sanitare, opțiune de duș cu rigolă și rulouri electrice.
Atunci când te muți în chirie, libertatea de amenajare este redusă, deoarece nu poți face modificări majore fără acordul proprietarului. Evident, dacă este vorba despre uzura electrocasnicelor, zugrăvit, probleme ale instalațiilor sau orice alte aspecte care țin de întreținerea locuinței pe termen lung, proprietarul este cel care își asumă în mod normal reparațiile sau modificările. Însă dacă dorești să înlocuiești mobila conform nevoilor sau preferințelor tale, ține cont de faptul că fie va trebui să găsești un spațiu de depozitare pentru ceea ce există deja în apartament, fie vei investi în obiecte pe care nu le vei lua cu tine la plecare.
Citește și Tendințe în designul interior pentru locuințe noi
Dacă îți dorești un apartament de care să te bucuri pe termen lung, achiziția poate fi o soluție mai bună. Locuința este a ta, ceea ce înseamnă că nu va trebui să te muți decât dacă este o decizie 100% personală. În cazul unei chirii, proprietarul îți poate spune oricând că are alte planuri cu apartamentul, ceea ce presupune stres și lipsa siguranței. Totodată, unii proprietari își doresc să viziteze periodic locuința, pentru a verifica respectarea regulilor stabilite cu chiriașii. Iar acest aspect poate însemna mai puțină intimitate pentru tine și familia ta. Nu în ultimul rând, ia în calcul și faptul că numeroase anunțuri de închiriere specifică din start că animalele de companie sunt interzise - bineînțeles, poți căuta o chirie pet friendly, dar plaja este din start mai restrânsă.
Un avantaj al chiriei este flexibilitatea crescută - poți pleca atunci când decizi că vrei să schimbi apartamentul, cartierul sau orașul. Bineînțeles, în funcție de condițiile prevăzute în contract, este posibil să fie necesar un preaviz sau să pierzi garanția, dacă nu respecți perioada de închiriere stabilită. Nu uita însă că și un apartament nou poate presupune flexibilitate - când vrei o schimbare, îl poți vinde sau îl poți închiria.
În final, un argument important ține de profitabilitatea investiției. În cazul achiziției, apartamentul este al tău și reprezintă un bun pe care îl poți valorifica în timp - așa cum spuneam, poți alege să îl vinzi la un preț mai mare sau îl poți închiria.
Probabil ai observat că în ziua de astăzi, numeroși proprietari din orașe turistice, precum Bucureștiul, obțin profit din închirierea locuințelor prin platforme dedicate. Prin urmare, când cumperi un apartament, poți spune că ai făcut o investiție pe termen lung, de care te vei bucura o viață întreagă sau pe care o poți fructifica ulterior.
Dacă stabilitatea și confortul sunt importante pentru tine, achiziția unui apartament poate fi cea mai inspirată variantă. Te așteptăm oricând în showroomul nostru, pentru a-ți prezenta apartamentele din Vivenda Residencias și a găsi împreună varianta potrivită!