Cu toții ne dorim să ne bucurăm de stabilitate financiară și de un viitor cât mai bun. Pentru asta, este important să ne administrăm cât mai eficient bugetul și să căutăm soluții prin care să creștem valoarea sumelor de care dispunem. Dacă ai deja economii sau vrei să faci un credit pentru a finanța o investiție, trebuie să analizezi posibilitățile care ți-ar putea oferi câștiguri pe termen lung. Printre acestea se numără investițiile imobiliare, achiziția de acțiuni sau obligațiuni, precum și deschiderea unei afaceri.
Dintre toate variantele enumerate mai sus, imobiliarele reprezintă în general cea mai stabilă investiție, atâta timp cât faci alegerile potrivite și te orientezi către proiecte de viitor. Iar pentru un plus de siguranță, experții financiari recomandă ca portofoliul tău de investiții să fie diversificat: de exemplu, pe lângă imobiliare, poți aloca o mică parte a bugetului și pentru acțiuni, dacă beneficiezi de consiliere din partea unui broker și îți asumi riscuri calculate.
Hai să vedem însă de ce imobiliarele pot reprezenta cea mai bună investiție, cu beneficii pe termen lung.
De-a lungul timpului, proprietățile imobiliare au tendința de a crește în valoare, ceea ce înseamnă că vânzarea acestora poate aduce un profit atractiv. În ultimii ani, apartamentele și casele din marile orașe ale țării s-au aflat pe un trend ascendent din punct de vedere al prețurilor, iar tendința nu a fost stopată nici de contextul economic actual.
Vrei ca investiția ta să fie una profitabilă? Asigură-te că proprietatea pe care o achiziționezi are toate șansele să își crească valoarea pe viitor. Optează pentru o zonă în dezvoltare, dintr-un oraș ca București, Cluj, Timișoara sau Iași. Capitala atrage constant oameni din întreaga țară, care aleg să se mute aici pentru noi oportunități profesionale, pentru studii sau pur și simplu pentru un trai mai bun.
Dacă alegi să cumperi o proprietate în București, orientează-te către un cartier bine conectat cu restul orașului, unde să existe metrou și alte facilități necesare unui stil de viață modern. În cazul în care ai de ales între o locuință veche și una nouă, ține cont de faptul că ai nevoie de o proprietate stabilă și de bună calitate, care să reziste în timp. Apartamentele vechi, de exemplu, pot părea o idee bună pe termen scurt, însă nu reprezintă o investiție de viitor.
Îți place ideea de a avea un venit pasiv, pentru care nu trebuie să depui eforturi considerabile lună de lună? Dacă da, imobiliarele pot fi o sursă excelentă de profit, pe care te poți baza o viață întreagă. Închirierea proprietăților poate furniza venituri constante, sub formă de chirie. Acest flux de venit poate fi utilizat inclusiv pentru a acoperi costuri precum valoarea ratelor lunare, în cazul în care ai apelat la un credit ipotecar.
La fel cum aminteam anterior, dacă vrei să îți asiguri venituri cât mai bune din chirie, trebuie să prospectezi cu atenție piața imobiliară. Un apartament precum cele din Vivenda Residencias poate fi o sursă bună de venit pasiv pe termen lung - gândește-te la veniturile pe care le poate genera o locuință nouă și modernă, aproape de metrou, de parc și de mall-uri. În plus, dacă achiziționezi și un loc de parcare, ai cu atât mai multe șanse să obții un preț excelent de închiriere.
Investițiile imobiliare oferă mai mult control în comparație cu alte tipuri de investiții, unde lucrurile pot lua rapid o turnură defavorabilă sau țin mai puțin de intervenția ta. De exemplu, dacă decizi să cumperi acțiuni, profitabilitatea acestora poate ține de nenumărați factori ce influențează piața bursieră. Totodată, ca să obții un profit atractiv, trebuie să investești o sumă considerabilă sau să ai un pont foarte bun, calculat în funcție de oportunitățile pieței, apoi să urmărești constant evoluția și să vinzi la momentul oportun. Banii pe care îi investești în acțiuni rămân în general blocați pentru o perioadă mai lungă de timp, fără a-ți garanta neapărat profitul dorit.
În privința imobiliarelor, ai de obicei mai multă flexibilitate. Poți lua decizii în privința gestionării, renovării sau vânzării proprietății, astfel încât să te adaptezi la tendințele pieții și să ai de câștigat. Ai cumpărat un apartament și vrei să îl vinzi, dar prețurile imobiliarelor nu au ajuns încă la valoarea pe care o consideri profitabilă? Poți face bani între timp din închirierea acestuia, pe termen scurt sau lung.